Моята кариера

Съвети за професионално израстване

Моята кариера - Съвети за професионално израстване

Най-честите грешки в писането на автобиография

Вече сте написали своята автобиография и се приготвяте да изпратите кандидатурата си на своя потенциален бъдещ работодател. Преди да предприемете тази стъпка убедете се, че не сте допуснали някои от най-често срещаните грешки при писането на CV, които могат да ви костват покана за интервю:

 • Лошо формулирано заглавие на CV файла – Много често кандидатите използват готови бланки за CV, без да променят името на файла, който често носи заглавие от типа на „CV Template“, “Europass”  или нещо сходно. Друг проблем е, когато именувате файла с неподходящо заглавие като “Shushi CV”, “CV na Balgarski”, „Awtobiografiq 3”, “Naj-novo CV 123”. За предпочитане е името на файла да носи вашето име и фамилия: примерно „Ivan Ivanov”.
 • Липса или неправилно попълнени лични данни – Звучи невероятно, но съвсем не са редки случаите на кандидати, които забравят да посочат своето име и/или поне един контакт с тях (независимо дали телефон, имейл, Skype или друго). Уверете се, че контактите ви за връзка са актуални – случва се кандидатът да си смени телефонния номер, но да забрави да отрази промяната и съответно да живее в очакване на обаждане, което никога няма да стигне до него.
 • Неофициален имейл адрес – Лошо впечатление правят също неофициални имейл адреси от типа на trepach@123.com; rusakaka@123.com; elamecunkai@123.com и подобни. Приемете за необходимо да създадете друг имейл адрес, който да ви служи за официални цели, каквото е кандидатстването за работа. Добро впечатление правят имейл адреси, съставени от име и фамилия, като например IvanIvanov@123.com, IIVanov@123.com; Ivan_Ivanov@123.com.
 • Неподходяща снимка – В случай че прилагате снимка към автобиографията си, уверете се, че тя е представителна. Масова практика сред по-младите и неопитни кандидатстващи е да слагат снимка, на която много се харесват, но момиче по бански на плажа или момче с бира и цигара, прегръщащо двамата си приятели в дискотека, не са сред фаворитите на работодателите. Най-добре използвайте професионална снимка от фотограф или поне такава, на която сте официално облечени и снимани на неутрален фон. Пред перспективата да изпратите „лоша” снимка, по-добре не изпращайте никаква. Друга често срещана грешка е приложената снимка да е в отделен прикачен файл към имейла. Въпреки че това не е фатално, много по-добре би говорило за вашите способности за боравене с MS Office, ако осъразмерите снимката и я поставите в самото CV на подходящо избрано за целта място.
 • Хронологична подредба на информацията – От страна на кандидата изглежда съвсем логично да подреди хронологично образованието и опита си, но перспективата на работодателя е различна – той търси на първо място най-актуалния и релевантен към обявената свободна позиция опит. Това обуславя приетото вече за стандарт подреждане на трудов опит и образование в обратен хронологичен ред: тоест първо трябва да започнете с най-новия си опит и да вървите към по-стария. След като приключите с информацията в секцията „Трудов опит“ следва да посочите образованието си, като отново започвате с последно придобитата степен.
 • Образование – Често срещано при кандидати, които все още учат, е да не посочват какво учат в момента, защото смятат, че след като нямат придобита квалификация, не е редно да включват образованието си в автобиографията. За работодателя е от особено значение обаче дали кандидатът в момента е студент – от една страна, за да прецени дали може да му предложи гъвкаво работно време, за да посещава изпити и занятия, от друга – за да съобрази доколко образованието му е подходящо за конкретната позиция и в перспектива – за израстване в компанията. Когато още не сте завършили, трябва да отбележите кога сте започнали да учите, каква специалност, редовно или задочно, учебно заведение. Примерно:

               2009 – сега              „Маркетинг” ( редовно), УНМ „Иван Иванов“

 • Трудов опит – При писането на трудовия опит най-често кандидатите не успяват да представят ясно какво, кога и къде са работили. Често има сгрешени дати, застъпващи се периоди, забравени имена на работодатели, други пък умишлено или случайно са изпуснати. Прави много неприятно впечатление, когато даден кандидат дори не е наясно кога и какво е правил. Това буди съмнение относно неговата отдаденост на работата, създава недоверие и най-често дори не е поканен на интервю. Преди да изпратите CVто, задължително се уверете, че:

– Посочили сте дата на започване и дата на приключване (месец и година) на съответното работно място. Ако все още работите, вместо да пишете начална и крайна дата (10.2008-10.2012), може да посочите само начална дата, като отбележите, че все още работите: 10.2008 – сега / currently.

– Упоменали сте позицията, която сте заемали и фирмата, в която сте работили (често една от двете информации липсва или е неточна).

 • Умения –  Най-типична грешка е надценяването на уменията и много по-рядко – подценяването им. В повечето случаи кандидатите завишават нивото си на владеене на дадено умение, например език, за да увеличат шансовете си за интервю. И въпреки че това наистина може да ви осигури среща с бъдещия работодател, разочарованието му от това, че владеенето ви на английски не е перфектно, а дори доста ниско, би могло само да гарантира отхвърлянето ви като кандидат.
 • Използване на нестандартен шрифт – Трябва да помните, че CVто е официален документ и следователно трябва да се придържате към стандартни шрифтове за писане като Times New Roman и Arial.
 • Използване на латиница за български текст – „Ne e redno da izpolzwate latinica, za da pishete na balgarski.“ Или правилно написано: „Не е редно да използвате латиница, за да пишете на български.“ Това е много силно застъпена практика сред младите хора, но е крайно неприемлива за официална кореспонденция.
 • Неправилно попълнени формуляри на CVта – За съжаление, това е една от най-типичните грешки, когато кандидатите попълват формуляр за кандидатстване. Най-често се случва да бъдат оставени инструкциите за попълване или да не бъдат правилно разбрани и съответно CVто да придобие доста специфичен, дори комичен вид.
 • Използване на текстови параграфи при описване на задълженията – Не е прието да описвате подробно и описателно с какво сте се занимавали на работното си място – информацията трябва да е синтезирана и структурирана в отделни точки (булети), като отразява ясно най-големите ви постижения на позицията.
 • Неактуално CV – Макар и по-рядко, но се случва кандидатите да не си обновяват CVто и в него да не фигурира последният трудов опит, който може да е от ключово значение за това дали ще бъдете поканени на интервю. Друг път умишлено се изпуска трудов опит, с който кандидатът не се гордее и в CVто остават „дупки“, които изглеждат подозрително в очите на работодателя.
 • Прекалено дълго CV – Честа практика е в стремежа да се опише всичко много подробно, CVто да стане прекалено дълго. Опитайте се да синтезирате само най-важната информация и да се придържате към по-кратко изложение – за предпочитане не по-дълго от 1-2 страници.
 • Несъобразено с позицията CV – Кандидатите лесно се подвеждат от възможността да създадат една автобиография и просто да натискат бутона “Send”. Истината е, че ако искате наистина да впечатлите работодателя и да си осигурите покана за интервю, е важно да съобразите CVто си с изискванията на обявата – изтъкнете онези свои постижения, които са пряко свързани с позицията и вмъкнете в текста думи, които пряко кореспондират на обявата, за да подсилите впечатлението, че кандидатурата ви е подходяща.
 • Правописни грешки в автобиографията – Ако имате възможност, пуснете някоя програма да провери текста ви за грешки. Дори и няколко пъти да си препроверите CVто, погледът ви свиква с него и се „плъзга“ по грешките, така че най-доброто, което може да направите, е да използвате софтуер за проверка на думите и да сте сигурни, че нямате правописни неточности.
 • Погрешно прикачено CV Когато прикачате CVто си към имейла, убедете се, че е актуалното за позицията. Случва се кандидатите да прикачат по-стар файл, примерно предпоследно съхранена автобиография, която е само наполовина запаметена и приключва с незавършено изречение.

Повече информация по темата може да намерите в статиите:

Как се пише CV / автобиография

CV / Автобиография бланки

Как трябва да изглежда перфектното CV

Примерно CV: Финансов анализатор

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*