Моята кариера

Съвети за професионално израстване

Моята кариера - Съвети за професионално израстване

Какви въпроси да зададем по време на интервю за работа?

Прието е в края на интервюто за работа да ви попитат дали вие имате някакви въпроси. Често пъти кандидатите посрещат с неудобство този момент и трескаво започват да се чудят какво да попитат, само и само да кажат нещо. Работодателят, от своя страна, очаква с интерес въпросите на кандидата, защото те разкриват какво е най-важно за него и това допълва представата му за това дали е подходящ за позицията. Ако в притеснението си не съумеете да формулирате никакъв въпрос, това може да се изтълкува като незаинтересованост за работата и съответно да намали шансовете ви да я получите.

Какво е по-добре да НЕ питаме?

Преди да пристъпим към въпросите, които е уместно да зададете по време на едно интервю, обърнете внимание на тези, от които е по-добре да се въздържате.

Най-честата грешка е кандидатите да повдигнат темата за заплащането, която по неписано правило не трябва да се инициира от кандидата, а от работодателя. Ако първи зададете въпроса за заплатата, ще създадете впечатление, че единствено и само парите ви вълнуват. От своя страна, работодателят иска да назначи не кандидата с най-високи финансови очаквания, а този с най-добри квалификации и силна мотивация за конкретната позиция.

Въпрос, чийто отговор със сигурност би бил много полезен за кандидата, но поставя работодателя в крайно неловко положение, е да се интересувате от причината, поради която е напуснал титулярът на позицията. Никой работодател не би искал да каже, че служителят е напуснал, защото е намерил по-добре платена работа, или защото не се е разбирал с него или… Причините за напускане могат да са много, но повечето биха хвърлили лоша светлина върху реномето на работодателя, затова не е изненадващо, че този въпрос може да го изнерви и негативните чувства да се прехвърлят върху вас.

Друга типична грешка е да зададете въпрос, чийто отговор може лесно да намерите на уебсайта на компанията или пък е направен обществено достояние чрез преса, новини и други. Ако питате очевидни неща (примерно „С какво се занимава вашата компания?”), създавате впечатление за кандидат, който не е истински заинтересован от организацията.

Въпрос, който често бива задаван от кандидатите, а не е особено уместен, е директно да попитате дали интервюиращите ще се спрат на вашата кандидатура. Дори и до момента вие да сте им фаворит, вероятността да ви информират за това преди да са се срещнали с всички кандидати е малка – само непрофесионалист би ви казал, че сте най-добрият кандидат преди да е приключил конкурса и да е сигурен в заключението си. В същото време въпросът издава нетърпеливост и прибързаност, които обикновено не са ценени в бизнеса.

Въпреки че повечето кандидати обикновено не се сещат какво да попитат в края на интервюто, има и такива, подготвени с няколко листа въпроси, които могат да изнервят интервюиращите със своята детайлност и времеемкост. Трябва да имате предвид, че обикновено интервютата се провеждат с мениджъри, чиито график е натоварен и желанието да създадете добро впечатление с проактивните си въпроси може да ви изиграе лоша шега и да доведе до обратния ефект, ако отнемете прекалено много време. Най-добре е да се фокусирате върху не повече от 3-4 въпроса, които да зададете и ако забележите и най-малките признаци на изнервяне на мениджъра (гледа си часовника, почва да се намества неспокойно на стола, несъзнателно поглежда към вратата), по-добре спрете.

Какво да питаме по време на интервюто?

Въпреки че няма точна формула за „най-добри” въпроси, които да зададете, по-долу може да намерите нашите предложения и да си изберете онези от тях, които наистина представляват интерес за вас:

1) Въпроси, свързани с позицията – Тези въпроси ще допълнят представата ви за длъжността, като същевременно ще покажете, че наистина се вълнувате от работата.

Примерни въпроси от тази категория са:

 • Може ли да опишете една типична седмица на тази позиция?
 • Кои са основните цели, които трябва да постигне заемащият длъжността следващите 3 / 6 месеца?
 • Кои са основните предизвикателства, пред които заемащият длъжността ще се изправи?
 • Какви качества и умения смятате, че трябва да притежава заемащият длъжността, за да бъде наистина успешен? (След като ги чуете, аргументирайте с примери, че вие самият ги притежавате)

2) Въпроси, свързани с компанията – Би било полезно за вас да разберете повече за потенциалния си нов работодател, а същевременно ще засвидетелствате интерес към самата компания.

Примерни въпроси, които може да зададете, са:

 • Може да използвате новина за компанията (примерно голяма сделка, нов член на борда на директорите и т.н.) и да поискате да чуете мнението на интервюиращия за това как би се отразила промяната в краткосрочен / дългосрочен план.
 • Разберете повече за екипа, в който ще попаднете: Колко човека включва екипът? Колко хора изпълняват същата длъжност?
 • Съберете информация за мениджмънта: Каква е мениджмънт йерархията? На кого рапортува заемащият длъжността? Каква е структурата в отдела / компанията?
 • Може дори да се обърнете към интервюиращия мениджър с въпроса: „Какво ви харесва най-много в работата за тази компания?”

 3) Въпроси, свързани с професионалното развитие – Тази тема е по-деликатна и трябва внимателно да подходите, ако изберете да зададете такъв въпрос. От една страна, за всеки амбициозен човек е важно да знае какви са възможностите за израстване и е хубаво да има яснота по въпроса преди да започне работа, а не постфактум да установи, че всъщност няма поле за изява. Работодателят обаче в повечето случаи не търси човек в перспектива (много малко компании имат стратегическа визия за наемания персонал), а търсят човек, който може да изпълнява отлично съответната работа за възможно най-дълъг период от време. Ако акцентирате прекалено върху израстването, е възможно да създадете впечатление, че настоящата позиция не ви интересува, а я използвате само като трамплин. Съответно и шансовете ви да бъдете назначени значително ще намалеят.

Примерни въпроси:

 • Как се оценява представянето на служителите? Има ли формална система за оценка? През какъв период се провежда?
 • Как се насърчава отличното представяне в компанията?
 • Какви са възможностите за професионално израстване?
 • Какви умения и качества са необходими, за да може човек да се справи отлично с работата и да напредва в компанията?
 • Предвиждат ли се допълнителни фирмени обучения за надграждане на знанията / уменията?

4) „Затварящи” въпроси – Ако не сте получили информация по време на самото интервю, винаги в края попитайте:

 • Какви са следващите стъпки в процеса на подбор?
 • Кога мога да очаквам обратна връзка?
 • И в двата случая ли (при отрицателен или положителен) отговор ще получа обратна връзка?

В самия край на интервюто е важно да подчертаете отново силния интерес, който имате към позицията, да изкажете готовност да допринесете за просперитета на компанията и да благодарите за отделеното време.

Още полезна информация по темата за успешното явяване на интервю може да намерите в следните статии:

Какво всъщност ни питат по време на интервю за работа?

Защо не ме одобриха за работа?

Как да отговорим на въпроса: „Разкажете ми повече за себе си?“

Какво търсят интервюиращите у кандидатите за работа?

Как да се справим с въпроса: „Каква заплата очаквате?“

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*