Моята кариера

Съвети за професионално израстване

Моята кариера - Съвети за професионално израстване

Какво да правя, когато съм поканен/а на интервю за работа?

Ключът към успешното интервю за работа в голяма степен зависи от подготовката ви за него. Има някои простички и привидно самоподразбиращи се правила, които обаче често биват пренебрегвани от кандидатите и резултатът е отхвърляне. За да бъдете успешни и да получите желаната професионална възможност, придържайте се към следните насоки:

Облекло: Съобразете облеклото си с позицията, за която кандидатствате, с компанията и индустрията като цяло. Ако не сте сигурни на какво да заложите, по-добре се придържайте към по-консервативния стил. Работодателите оценяват сериозното отношение на кандидатите, съдейки по външния им вид. По-творческите професии естествено предполагат и съответстващо облекло, но при административните и управленските длъжности строго професионалният стил е задължителен.

Точност: Първото впечатление, което работодателят ще си създаде за вашата отговорност и точност, е пристигането ви на време за интервюто. Направете всичко възможно, за да се подсигурите, че няма да закъснеете – проучете хубаво къде е офисът на фирмата, преценете трафика и възможните задръствания. Ако пристигнете твърде рано, по-добре не влизайте директно, ами се разходете в района и се отпуснете. Закъснението не прави добро впечатление, но прекаленото подраняване (20-30 или повече минути) може да създаде впечатление за неориентираност, престараване или дори отчаяние. Оптимално е да влезете в офиса 5-10 минути по-рано от уговореното.

Приветливост: Всеки предпочита да има приветливи служители и колеги. За вашия характер се съди още от момента, в който прекрачите офиса на фирмата. Поздравете портиера, охраната, рецепциониста и/ или асистента, който ще ви посрещне. Назначаването ви може да зависи от работодателя, но е много вероятно другите да споделят с него впечатленията си за вас.

Неприятни навици: Ако сте пушили преди интервюто, задължително хапнете дъвка или освежителен бонбон. Ако имате среща с работодател, който не пуши (което предварително няма как да знаете), ще направите първо лошо впечатление. Друг неприятен навик, най-вече при младите хора, е да влезнат на интервюто с дъвка в уста. Тя е препоръчителна преди интервюто за освежаване, но в никакъв случай по време на него.

Поздрави: Поздравете интервюиращия с приветлива и самоуверена (но не арогантна) усмивка, срещнетe погледа му и стиснете енергично ръката му. Една от най-честите грешки е отбягването на погледа от притеснение. Друга такава е вялото или свръхсилното ръкостискане и двете от които внушават нежелани крайности в характера.

Заемане на място: Когато ви въведат в стаята за провеждане на интервюто, изчакайте да ви посочат къде да седнете или сам задайте въпроса, за да сте сигурни, че няма да заемете мястото на интервюиращия. Твърде свободното настаняване говори за прекалена самоувереност, която няма да спомогне за изграждането на добро впечатление.

Език на тялото: Езикът на тялото често пъти разкрива много повече за личността ви, отколкото думите. Допълнителна информация по темата може да прочете в статията „Езикът на тялото по време на интервю.“

Препоръчителни документи: Когато се явявате на интервю, се уверете, че носите личната си карта. Големите бизнес сгради често имат строг контрол за сигурност и искат от всеки влизащ в сградата документ за самоличност. Носете за всеки случай и свое CV. Факт е, че повечето работодатели се подготвят за срещата и са запознати с биографията на кандидатите, но има и случаи на прекалено забързани ръководители, които разчитат на съобразителността на кандидата.

Съдържателност на отговорите: От кандидата се очаква да дава сбити и добре формулирани отговори. Обикновено притеснението в съчетание с личностните диспозиции кара кандидатите да са или крайно неразговорливи и едносрични (Да/Не тип отговори) или прекалено многословни. Имайте предвид, че първият вариант води до недоверие към кандидата, тъй като интервюиращият не може да натрупа достатъчно впечатления и съответно да прецени доколко е подходящ за позицията. Прекаленото говорене пък може да изнерви работодателя, тъй като в класическия случай разполага с ограничен ресурс от време.

Позитивно отношение: Има много личностни характеристики, които влияят при избора на кандидат в зависимост от позицията, но една от универсално желаните е позитивната нагласа. Хората с ведра диспозиция са предпочитани както от колеги, така и от ръководители, защото лесно се сработват и спомагат за ефективното функциониране на екипите.

Желание за работа: Всеки работодател търси перфектния служител – този, които отговаря на изискванията за позицията, на екипния дух и на организационните ценности. Едно от водещите неща, на които задължително се набляга, е желанието за конкретната работа и конкретната фирма. За повечето кандидати водещо е да намерят „някаква” работа и дори не помнят по какви обяви са кандидатствали, но за работодателя подобно отношение е крайно неприемливо. Кандидатът може да търси „просто” работа, но работодателите никога не търсят „просто” служители. Точно обратното – те търсят перфектния служител. Затова направете всичко възможно да проучите компанията, бизнеса и позицията и намирайте удобни поводи по време на интервюто, за да  демонстрирате своята заинтересованост и подготвеност.

Принос към компанията: Обикновено кандидатите подхождат към интервюто с нагласата, че компанията е длъжна да отговори и на най-високите им изисквания. В същото време обаче не дават никакво основание на работодателя да види какво в замяна могат да направят те. Въпросите за заплати и отпуски безспорно са от ключово значение за всеки човек, но зададени на първо интервю звучат плоско и създават впечатление за това, че кандидатът не се интересува от естеството на работата. Това, което работодателят иска да види, е готовност от страна на кандидата да допринася за развитието на компанията.

Затваряне на интервюто: В края на срещата потвърдете пред интервюиращия интереса си към позицията и се осведомете за следващите стъпки от процеса.

Записки: Ако се явявате само на едно-две интервюта, идеята да си нахвърляте записки след срещата най-вероятно няма да ви се стори особено полезна. Но ако активно участвате в интервюта за работа, е повече от задължително да си водите бележки за позициите, за да не пропуснете важна информация. Със сигурност няма да направите добро впечатление, ако забравите част от задълженията на позицията или пък не помните името на бъдещия си ръководител.

Напишете писмо, с което благодарите: Тази практика все още е много слабо застъпена у нас, което пък гарантира, че ако изпратите благодарствено писмо, ще впечатлите бъдещия си работодател. Достатъчно е с две-три изречения да благодарите за отделеното време и да препотвърдите интереса си към позицията и компанията. Повече информация може да намерите тук: Благодарствено писмо след интервю за работа

Още полезна информация по темата за успешното интервю за работа, може да намерите в следните статии:

Интервю за работа: най-честите въпроси

Видове интервюта за работа

Въпроси за интервю за работа: минало поведение

Интервю за работа: ръководна позиция – част 1

Интервю за работа: ръководна позиция – част 2

Езикът на тялото по време на интервю

Какво всъщност ни питат по време на интервю за работа

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*