Моята кариера

Съвети за професионално израстване

Моята кариера - Съвети за професионално израстване

Как трябва да изглежда перфектното CV?

Пефектното CV e вашият път към успеха!

Всеки иска по-хубава работа. Всеки мечтае за нея, представя си я, фантазира. И ето  че един ден заветната обява за така преследваната позиция се появява. Голямата компания, лъскавият офис, модерните компютри, забързаният работен ритъм, „богопомазаните” служители… Може би пък малката фирма, спокойната работа, със семейните, топли връзки, приятна и уютна, сякаш си у дома…. Независимо към какво се стремите – възможностите за идеална работа съвсем не изскачат всеки ден. А понякога дори – „просто работа” да си намери човек е трудна задача. Именно поради това е важно да съумееш да изпъкнеш сред другите кандидати на първия и най-важен етап – пресяване по CV.

Работодателите получават десетки, стотици, а големите корпорации – дори хиляди автобиографии за една свободна позиция. Повечето са стандартни образци, предлагани от сайтовете за работа, които се попълват онлайн. Изкушението – да попълниш веднъж бланката и след това само да натискаш бутончето „Изпрати” безброй пъти – е голямо. Но също така – гарантиращо сливане с тълпата, обезличаване и драстично намаляване на шансовете за успех.

Всеки, който иска да се открои и да спечели първия етап от състезанието – пресяването по автобиография, трябва да помни: CV-то продава. То е вашата реклама, която трябва да грабва вниманието, да впечатлява и да отваря вратите пред вас. Автобиографията трябва да печели доверието на работодателя както със съдържанието (за повече информация виж статията: Как се пише CV / автобиография?), така и с външния вид (примерни бланки за CV може да изтеглите от ТУК).

Всеки работодател, съзнателно или не – в зависимост от това дали е квалифициран специалист по човешки ресурси или изградил се като такъв в практиката, се впечатлява от една добре оформена, красива, подредена, изпипана в детайли автобиография. Иначе казано – професионализмът, който внушава дори само оформлението на CV-то, завишава многократно шансовете ви за успех. Старанието, с което е направено, дава основание на работодателя да вярва, че вие ще се отнасяте със същия устрем и ревностни усилия към работата впоследствие.

Ето защо, преди да се отдадете на течението и за стотен път да натиснете „Изпрати” на вашето набързо надраскано CV или пък стандартната бланка, каквато са попълнили още няколкостотин хиляди души, вземете предвид, че работодателят сканира CV-то първите 20-30 секунди. Ето защо е изключително важно CV-то ви да се отличава с професионална изработка. Иначе може да загубите така жадуваната работа още на този етап.

Спазвайте някои прости правила при писането и оформлението на вашата автобиография:

 • За написване на CV използвайте програмата MS Word. Не са изключение случаите на автобиографии в Excel, но те не правят добро впечатление, тъй като целта на Excel са цифровите операции, а не писането на документи. Едно подобно CV повдига въпроси доколко кандидатът владее добре MS Office.
 • Страницата трябва да е прегледно форматирана, така че информацията да е достъпна с един поглед.
 • Трябва да има достатъчно бели пространства, за да може текстът да „диша”. Една гъсто изписана страница е много трудна за възприемане.
 • Шрифтът трябва да е подходящ – както като стил, така и като размер. Често използвани в бизнеса са Times New Roman (размер 11-12), както и Arial (размер 11-12). Избягвайте нестандартни шрифтове, както и писането с твърде големи или малки букви. Първите изглеждат така сякаш първокласник е писал текста, а вторите натоварват очите на четящия и създават предпоставка за бързо приключване с разглежданата биография.
 •  Оставете достатъчно бели полета на страницата. Обикновено страниците са настроени с полета от 2.5 см, но за да намалите броя на страниците, може да ги сведете до 1 см.
 • Ако CV-то ви заема повече от 1 страница, би било добре да въведете номерация, както и да изпишете имената си във Footer-а на страницата, тъй като не е изключено при разпечатване на CVто ви някоя страница да се отдели от останалите и проверяващият да не може да разбере от коя автобиография е изпаднала.
 • Синтезирайте най-важното от трудовата си биография – дългото CV не само че не е гаранция за успех, а дори обратното  – може да отегчи работодателя, който по правило винаги бърза. Придържайте се към дължина на CV-то от максимум 2-3 страници.
 • С оглед краткостта на CV-то не е необходимо да формулирате цели изречения – достатъчно е лаконично да синтезирате информацията с кратки фрази.
 •  Отделните рубрики (опит, образование и т.н.) трябва да бъдат отделени визуално чрез заглавия / големи букви, за да може четящият бързо да открие търсеното съдържание.
 • Използвайте официален изказ, като в никакъв случай не вкарвайте жаргонни изрази и съкращения, които могат да се окажат непознати за проверяващия.
 • Задължително пишете на кирилица, когато пишете CV на български език. Ако използвате латински букви и така модерните сред подрастващото поколение „чатови” съкращения – от типа на  „obi4am”, “6titsa” – сами обричате шансовете си за успех още на етапа пресяване по CV.
 • Използвайте ключови изрази, които грабват вниманието. Също така използвайте думите, които са били употребени в самата обява – ако „говорите езика” на работодателя, е много по-вероятно да спечелите доверието му. Ако в обявата пише, че се търси „Специалист администриране на персонала“, посочете, че сте работили като такъв, а не като ТРЗ. Макар и да значат едно и също, двете наименувания внушават различна организационна култура и стандарти.
 • Съобразете външния вид на CV-то си с позицията, за която кандидатствате. Ако искате да работите като банков специалист, е нормално да се придържате към по-изчистен външен вид на CV-то, а ако кандидатствате за рекламен отдел, един по-иновативен и раздвижен стил би ви откроил сред останалите сиви автобиографии.
 • Ако работодателят е посочил, че има задължителен формуляр, който изисква да попълните – направете го. Ако пренебрегнете това основно изискване, възможно е дори да не сте сред разгледаните кандидати. Работодателите тълкуват непопълването на посочения от тях документ като отказ да следвате правилата на фирмата, дори още преди да са ви назначили. С цел да изпъкнете винаги може да приложете и собственоръчно направеното си CV.
 • Много е важно да пазите всички CV-та и копия на попълнени формуляри, за да може да ги прегледате преди да отидете на интервю. Няма нищо по-смущаващо от това да се объркате какво сте написали в бланката си и работодателят да се притесни за честността ви като цяло.
 • Съхранявайте всички обяви, за които сте кандидатствали. Прави силно впечатление, когато кандидатът успешно изтъква силните си страни спрямо изискванията за позицията. И обратното – гарантирате си неуспех, ако интервюиращият ви попита какво ви е привлякло в обявата, а вие дори не помните каква е тя.
 • Преди да изпратите автобиографията си, проверете внимателно за граматически, правописни и пунктуационни грешки.
 • Поискайте от ваш приятел да прегледа CV-то и да ви даде откровено мнение. На вас може да ви се струва много прегледно, но за страничен човек информацията да изглежда неразбираема и непоследователна.

За всеки, който иска да види няколко примерни бланки на CV, може да го направи тук.

УСПЕХ!
Още полезна информация по темата за изготвяне на автобиография може да намерите в следните статии:

CV / Автобиография бланки

Примерно CV: Финансов анализатор

Как се пише CV / автобиография

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*