Моята кариера

Съвети за професионално израстване

Моята кариера - Съвети за професионално израстване

Как се пише CV/автобиография?

Примерни бланки за CV може да изтеглите от тук.

Какво е CV/автобиографията?

Автобиографията представлява кратко представяне на вашия опит, образование и умения.

Цел на CV-то/ автобиографията:

Основната цел на CV-то е да ви осигури покана за интервю. Мислете за автобиографията като за реклама, която ще продаде вашите професионални умения на бъдещия работодател. Автобиографията трябва да е грабваща вниманието, стойностна и професионално изработена. Независимо от това колко сте способни и подходящи за дадена позиция, CV-то е единствената врата, която води към интервюто, с което да спечелите работодателяОсвен това усилията, които са вложени в подготовка на автобиографията, се тълкуват като свидетелство за отдадеността и професионализма на кандидата. Компаниите с утвърдено реноме са притегателна сила за кандидатите и понякога за една позиция в големи градове като София, Варна, Бургас се съревновават над 1000 човека. Това означава, че автобиографията е разковничето, което може да привлечете вниманието към вас и да ви осигури място сред 10ната човека, които един работодател обикновено кани на интервю. Ето защо, CV-то трябва да е възможно най-доброто, на което сте способни.

Какво включва CV-то/ автобиографията?

1. Лични данни:

Задължително трябва да се включи името и фамилията, телефонен номер, имейл адрес. Някои работодатели предпочитат да комуникират по имейл, докато за други телефонът си остава най-бързият и лесен начин за осъществяване на връзка.

Разпространена практика е в CV-то да се включва също домашния адрес и дата на раждане. Все още има и работодатели, които изискват информация за пол, семейно положение, деца и други детайли, които нямат отношение към това дали кандидатът е подходящ за длъжността. Факт е, че тази информация няма връзка със способностите на кандидата да се справи с изискванията на позицията и следователно не е необходимо да бъде упоменавана в автобиографията.

Някои работодатели изрично искат контакти на кандидата в Skype / ICQ или друг канал за обмяна на информация. Обикновено това са високотехнологични компании, които са отворени към всякакви информационни средства, имат клонове в чужбина или пък в друг град. Факт е, че комуникацията по интернет си остава един изключително лесен и евтин начин да се преодолеят разстоянията, така че ако използвате Skype / ICQ, може да посочите своя акаунт.

Повечето работодатели предпочитат да видят и приложена снимка към личните данни.

Чести грешки:

– Звучи невероятно, но съвсем не са редки случаите на кандидати, които забравят да посочат своето име и/или поне един контакт с тях (независимо дали телефон, имейл, Skype или друго);

– Лошо впечатление правят също неофициални имейл адреси от типа на trepach@123.com; rusakaka@123.com; elamecunkai@123.com и подобни. Приемете за необходимо да създадете друг имейл адрес, който да ви служи за „официални” цели, каквото е кандидатстването за работа. Добро впечатление правят имейл адреси, съставени от име и фамилия, като например IvanIvanov@123.com, IIVanov@123.com; Ivan_Ivanov@123.com.

– В случай че прилагате снимка към автобиографията си, уверете се, че тя е представителна. Масова практика сред по-младите и неопитни кандидатстващи е да слагат снимка, на която много се харесват, но момиче по бански на плажа или момче с бира и цигара, прегръщащо двамата си приятели в дискотека, не са сред фаворитите на работодателите. Най-добре използвайте професионална снимка от фотограф или поне такава, на която сте официално облечени и снимани на неутрален фон. Пред перспективата да изпратите „лоша” снимка, по-добре не изпращайте никаква.

– Масова практика е, когато се прилага снимка, тя да е в отделен прикачен файл към имейла. Въпреки че това не е фатално, много по-добре би говорило за вашите способности за боравене с MS Office, ако осъразмерите снимката и я пейстнете в самото CV на подходящо избрано за целта място.

2. Профил / Ключови постижения:

Не е задължително да помествате секцията, най-често именувана като „Профил” или „Ключови постижения”, но ако е добре написана, със сигурност ще ви даде конкурентно предимство пред другите кандидати. Идеята е в началото на CVто накратко да поместите в три-четири изречения своите най-силни страни, професионални постижения и качества. Целта на това въведение във вашата автобиография е да „продадете” себе си.

Примерен профил за Финансов анализатор може да изглежда така:

„Профил:

Динамичен и ориентиран към резултатите професионалист с доказан опит във финансовите анализи. Детайлно познаване на корпоративните финанси, финансовите пазари и стратегическото планиране. Опит в постигането на предизвикателни цели във високо изискваща среда и кратки срокове. Притежава умения за решаване на комплексни проблеми, аналитично мислене, ориентация към детайла, постоянство и позитивна нагласа.”

3. Трудов опит:

Някои автори препоръчват първо да се посочи образованието и след него да се помести трудовият опит, но от гледна точка на работодателя трудовият опит е от най-същественo значение в CV-то. Естествено, ако все още нямате такъв или е твърде скромен, може първо да поместите графата с образованието, като изтъкнете всички ваши постижения.

Трудовият опит е препоръчително да започва в хронологичен ред, като на първо място поставите настоящата си работа или, в случай че в момента не работите, последната позиция, която сте заемали. Тази подредба улеснява работодателя в това бързо да съпостави вашата подготовка към позицията, която той предлага. Факт е, че ако почнете с началото на житейския си път и изредите 10 позиции, които сте заемали като продавач, стажант, монтьор, пласьор и други, е много възможно да разочаровате работодателя преди да е стигнало търпението му до трета страница, където става ясно, че от 2 години работите като търговски мениджър, за каквато и позиция кандидатствате в момента.

В раздела „Трудов опит” трябва да поставите задължително периода, в който сте работили на дадена позиция, името на позицията и фирмата. Препоръчително е да включите също информация за конкретните задължения, които сте изпълнявали, тъй като често с едно и също име на позиция се означават различни отговорности. Едно неправилно разбиране на позицията от страна на работодателя би могло да ви коства така желаното интервю за работа.

4. Образование:

Прието е да се посочва средното и висшето образование, ако има такова. Препоръчителната последователност отново е от най-последна образователна степен към по-предходни. Посочва се периодът, името на специалността, степента (бакалавър или магистър) и учебното заведение.

Дори в момента да сте студент, посочете какво и къде учите (както и каква форма – редовно, задочно, дистанционно), защото за много работодатели има голяма разлика дали сте със средно или с перспектива да завършите висше образование. Далновидните работодатели гледат в дългосрочен план на назначаваните кадри и за тях вашето образование може да е ключово за решението за наемане на работа. Освен това могат да преценят предварително дали са склонни на гъвкаво работно време, за да посещавате изпити и занятия, и по този начин да ви спестят едно ненужно интервю, ако не са готови на компромиси с работния график.

Чести грешки:

– При писането на трудовия опит и образованието най-често кандидатите не успяват да представят ясно какво, кога и къде са работили. Често има сгрешени дати, застъпващи се периоди, забравени имена на работодатели, други пък умишлено или случайно са изпуснати. Прави много неприятно впечатление, когато даден кандидат дори не е наясно кога и какво е правил. Това буди съмнение относно неговата отдаденост на работата, създава недоверие и най-често дори не е поканен на интервю.

– Не е рядкост кандидатите, които често са сменяли работни места, в един момент да губят ясни спомени за това какво кога са правили. Дори и да са успели в CV-то правилно да пресъздадат работните си места (например позовавайки се на трудовата си книжка), на интервюто за работа изпадат в противоречия за професионалния си опит и дори искат от работодателя своята автобиография, за да се подсетят за трудовите си дейности. Обикновено това коства така желаното ново работно място.

5. Професионални умения / Компетенции:

В тази графа е необходимо да се изброят езиците, които човек владее, какви компютърни програми използва (например Word, Excel, специализиран софтуер), шофьорска книжка (ако има такава). Ако работодателят е посочил някакви по-специални изисквания за владеене на софтуер, например SPSS, отбележете също дали го владеете и в каква степен, ако сте запознати с програмата.

Чести грешки:

– Най-типична грешка е надценяването на уменията и много по-рядко – подценяването им. В повечето случаи кандидатите завишават нивото си на владеене на дадено умение, например език, за да увеличат шансовете си за интервю. И въпреки че това наистина може да им осигури среща с бъдещия работодател, разочарованието му от това, че владеенето ви на английски не е перфектно, а дори доста ниско, би могло само да гарантира отхвърлянето ви като кандидат.

6. Интереси:

Тази част има единствено пожелателен характер и ако решите да я включите, направете го в края на автобиографията, тъй като тя не е пряко свързана с работата и е от най-слабо значение за работодателя. Хубаво е да я включите, само ако личните ви интереси и хобита биха допринесли за кандидатурата ви. Ако например кандидатствате за продавач-консултант на компютри, а компютрите са вашата най-голяма страст, то тогава може само да спечелите от това. Но ако обичате да колекционирате монети, това или не би заинтригувало работодателя, или би се зачудил защо не сте избрали някое по-социално ориентирано хоби, като например баскетбол.

7. Препоръки:

В края на CV-то може да посочите имена и координати за връзка с ваши предходни работодатели, за които сте сигурни, че биха се изказали позитивно за вашето представяне. В България не е особено разпространено да се посочват такива, така че освен ако самият работодател не изисква изрично, не е необходимо да рискувате излишно.

Примерни бланки за CV може да изтеглите от тук.

Още по темата:

Как трябва да изглежда перфектното CV?

Примерно CV: Финансов анализатор

CV / Автобиография бланки

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*